top of page

GIANT-projektin ensimmäinen mittauskampanja käynnistyi kahdessa tamperelaisessa päiväkodissa

Ilman eri epäpuhtauksiin keskittyvässä GIANT-projektissa tehdään paljon erilaisia mittauksia, joissa selvitetään, miten pienhiukkaset päätyvät sisäilmaan. Lisäksi kiinnostuksen kohteena ovat niin sisä- kuin ulkoilmankin hiukkaspitoisuudet ja kaasumaiset ilmansaasteet. Tähän liittyen Tampereella tehdään marras- ja joulukuun aikana ilmanlaatumittauksia Messukylän ja Kissanmaan päiväkodeissa.


Väitöskirjatutkija Ville Silvonen asentaa mittalaitteita Kissanmaan päiväkodin pihassa
Väitöskirjatutkija Ville Silvonen asentaa mittalaitteita Kissanmaan päiväkodin pihassa. Valokuva: Laura Salo.

Marraskuussa Tampereella käynnistyi GIANT-projektin ensimmäinen mittauskampanja. Mittauspaikoiksi valikoituivat Messukylän ja Kissanmaan päiväkodit.


"Projekti ei ole keskittynyt vain päiväkoteihin, mutta ne olivat hyviä valintoja, koska molemmat ovat muutamien metrien päässä runsaasti liikennöidystä tiestä. Lisäksi näiden päiväkotien väkeä kiinnosti, miten liikenne vaikuttaa heidän sisäilmaansa", kertoo tutkija Laura Salo Tampereen yliopistolta.


Tutkija Laura Salo
Tutkija Laura Salo Tampereen yliopistosta.

Mittaukset tehdään sensorityyppisillä mittauslaitteilla, jotka ovat pieniä ja hiljaisia sekä turvallisia käyttää myös samassa tilassa missä oleskellaan. Päiväkodin sisällä erilaisia mittalaitteita on sijoitettu yhteen huoneeseen. Ulkona sijaitsee kaksi mittauspistettä, josta toinen löytyy päiväkodin leikkipihalta ja toinen läheltä tietä.


"Kissanmaan ja Messukylän päiväkodeissa sattui olemaan sellainen tilanne, että saimme samanlaisen mittausasetelman muodostettua molempiin", Salo kertoo.



Kampanja lähti käyntiin onnistuneesti


Salon mukaan mittaukset ovat käynnistyneet hyvin. Sensorit ovat toimineet ja lähettäneet tutkijoille dataa. Suurin osa sensoreista on etäluettavia ja ne tarkistetaan päivittäin. Joka maanantai tutkijat käyvät tarkistamassa myös muut sensorit paikan päällä.


"Päiväkotien väki on suhtautunut erittäin positiivisesti meidän mittauksiimme ja ovat niistä kiinnostuneita ja innoissaan. Lapsetkin ovat tulleet kyselemään, että mitä te täällä teette? Siellä on aina paljon tutkijanalkuja paikalla, kun vierailee", Salo kertoo hymyillen.


GIANT-projektin mittauskampanjoita tullaan tekemään myös muualla. Suunniteltuja kampanjoita on noin kymmenen. Niistä ainakin yksi toteutetaan raskaammalla mittauslaitteistolla, jonka avulla saadaan entistä tarkempaa ja yksityiskohtaisempaa tietoa.

 

Mittauskampanjoista saatavat tulokset auttavat ymmärtämään, miten eri lähteet, rakennusten ominaisuudet kuten ilmanvaihto ja tiiveys sekä sääolosuhteet vaikuttavat sisäilman laatuun.



Mittalaitteiden asentamista Messukylässä (kuvassa vasemmalla tutkijatohtori Laura Salo ja oikealla väitöskirja tutkija Ville Silvonen). Valokuva: Aino Lähde.
Mittalaitteiden asentamista Messukylässä (kuvassa vasemmalla tutkijatohtori Laura Salo ja oikealla väitöskirja tutkija Ville Silvonen). Valokuva: Aino Lähde.

Huomio kiinnitetään sisäilmaan ja vähemmän tunnettuihin hiukkasiin


Sisäilman tutkimus on suhteellisen uusi tutkimussuuntaus verrattuna ulkoilman tutkimukseen. Ulkoilmaa on mitattu kattavasti jo vuosikymmeniä, mutta viime aikoina on ymmärretty myös sisäilman tutkimisen tärkeys.


"Sisäilmassa on omat lähteensä ja ilmavaihto muiden tekijöiden ohessa vaikuttaa siihen, miten ulkoilman hiukkaset kulkeutuvat sisäilmaan", Salo kertoo.


Maailman terveysjärjestö WHO on hiljattain antanut uuden suosituksen, jonka mukaan ultrapieniä hiukkasia kannattaisi mitata. Myös GIANT-projektissa ultrapienet hiukkaset ovat tarkastelun alla.


"Olemme valinneet tarkasteltavaksi vähemmän tutkittuja mittaussuureita, jotka eivät vielä ole ilmanlaadun mittaamisen säädöksissä. Näitä ovat ultrapienet hiukkaset", VOC-hiukkaset, mustahiili eli noki ja sekundääriset saasteet.


Projektissa tehdään mittauskampanjoiden lisäksi myös asiantuntijahaastatteluja ympäri maailmaa sijaitseville alan huippuasiantuntijoille, kirjallisuuskatsauksia aiemmasta tutkimuksesta ja laitekehitystä.


Mittalaitteita Kissanmaan päiväkodissa. Mittalaitteet ovat hyllyn päällä, n. 2 m korkeudessa. Valokuva: Mohamed Elsayed.
Mittalaitteita Kissanmaan päiväkodissa. Mittalaitteet ovat hyllyn päällä, n. 2 m korkeudessa. Valokuva: Mohamed Elsayed.

GIANT-projektin takana on asiantunteva konsortio


GIANT on monitieteinen projekti, jossa tiedeyhteisö, yritykset ja kaupunkitoimijat yhdistävät asiantuntemuksensa yhteisen tavoitteen saavuttamiseksi. Tutkimuksen lisäksi projektissa pyritään havaitsemaan, mihin suuntaan sisäilman laatu ja teknologiatarpeet ovat menossa.


Monilla yrityksillä on paljon omaa tutkimusta ja tuotekehitystä ja myös he etsivät vastauksia tulevaisuuden tarpeisiin.


"Käytämme todella mielellämme yritysten asiantuntijaosaamista. Siellä on töissä monenlaisia ihmisiä monenlaisista taustoista", Salo toteaa.


Esimerkiksi meneillään olevissa päiväkotimittauksissa on kahden konsortiossa mukana olevan yrityksen, Airyn Technologies Oy:n sekä Pegasor Oy:n, mittalaitteita.


"Yritykset hyödyttävät näin meitä. Me taas vastavuoroisesti hyödytämme heitä, kun yritykset pääsevät testaamaan laitteitaan ja saavat meiltä referenssidataa omille mittalaitteilleen."


Projektin kautta eri tahot pääsevät myös verkostoitumaan keskenään ja jakamaan ajatuksiaan yhteisen aiheen ja tavoitteen äärellä.


"Omasta näkökulmastani tämä on ollut mielekäs projekti aloittaa, koska mukana on minulle paljon uusia osapuolia ja ihmisiä. Minulla on sellainen tunne, että projektilla on paljon potentiaalia saada jotain hienoa aikaiseksi. On jännittävää nähdä, millaisia ideoita tällä osaavalla porukalla syntyy", Salo kertoo innostuneena.


Kirjoittaja


Julia Koski

GIANT-viestintä



GIANT-projektissa tutkitaan ilman epäpuhtauksien, kuten ultrapienten hiukkasten, mustan hiilen, haihtuvien orgaanisten yhdisteiden (VOC) ja sekundääristen aerosolien roolia sisä- sekä ulkotiloissa. Projektin keskiössä ovat WHO:n uudet maailmanlaajuiset ilmanlaatuohjeet ja niiden mahdolliset vaikutukset kansainvälisiin markkinoihin, erityisesti edistyneiden sisäilmaratkaisuiden markkinoihin.


Projekti on luonteeltaan monitieteinen. Sitä toteuttava konsortio koostuu viidestä tutkimuslaitoksesta, kaupunkitoimijoista sekä teknologiseen kehittämiseen, aerosolimittauksiin, ilmanpuhdistukseen, ilmanvaihtoon ja datan visualisointiin erikoistuneista yrityksistä. Läpileikkaavia teemoja hankkeessa ovat ulkoympäristöt, rakennusteknologiat, talotekniikka ja suunnittelu sekä sisäympäristöt. Kansainvälinen yhteistyö vahvistaa projektia entisestään tuomalla hankkeeseen maailmanlaajuista huipputason osaamista sekä tutkimusympäristöjä.


Projektissa mukana olevat tutkimuslaitokset ovat Tampereen yliopisto, Ilmatieteen laitos (FMI), Teknologian tutkimuskeskus VTT Oy, Helsingin yliopisto ja Itä-Suomen yliopisto.


Hankkeessa mukana olevat yritykset rinnakkaisten yrityshankkeiden kanssa ovat Air0 Oy, Airmodus Oy, Cervi Oy, Gasera Oy, Pegasor Oy, Realin Oy ja Velco Oy. Airyn Technologies Oy, Helsingin kaupunki, Tampereen kaupunki, Vantaan kaupunki, Dekati Oy, Entos Oy, e-Group Oy, Halton Oy, Helsingin seudun ympäristöpalvelut HSY, Inspector Sec Oy (ISEC) ja Lifa Air Oy ovat projektin yhteistyöyrityksiä. Projektia koordinoi Tamlink Oy.

Comments


bottom of page