top of page

Vantaalla lentokentän läheisyydessä toteutettu mittauskampanja saatiin päätökseen

GIANT-projektin toinen mittauskampanja suoritettiin Vantaan kaupungin tiloissa Aviapoliksen alueella 14.2.-27.2.2025. Mittauksia tehtiin lentokentän läheisyydessä ja laajan mittauslaitteiston avulla hiukkasista saatiin kerättyä entistä yksityiskohtaisempaa mittausdataa. 

Kaksi tutkijaa tarkastelee mittalaitteita isossa huoneessa.
Mittauksia tehtiin Aviapoliksen alueella Vantaalla. Valokuva: Laura Salo.

GIANT-projektin toinen mittauskampanja käynnistyi helmikuun 14. päivä. Tällä kertaa mittauksia toteutettiin Vantaan kaupungin tiloissa Aviapoliksen alueella eli lähellä Helsinki-Vantaan lentokenttää.  


Mittauskampanjassa mukana ollut Tampereen yliopiston tutkija Laura Salo kertoo, että mittauksissa oli laaja valikoima erilaisia laitteita. 


"Mittauksissa käytettiin muun muassa kolmea massaspektrometriä hiukkasten ja kaasujen kemialliseen karakterisointiin. Aviapoliksessa tehtiin myös mustan hiilen mittausta, hiukkasten kokojakauman määrittelyä yhdestä nanometristä kymmeneen mikrometriin sekä hiukkasten lukumäärän laskentaa."


"Mukana oli useita kaasuanalysaattoreita, joilla analysoitiin otsonia, rikkidioksideja, hiilidioksidia ja NOx-yhdisteitä. Kaikkia näitä mitattiin sekä ulko- että sisäilmasta automatisoituja venttiileitä hyödyntäen", hän jatkaa. 


Kuvassa mittauslaitteistoa.
Mittauslaitteita Aviapoliksella. Valokuva: Laura Salo.

Lisäksi mittauksissa määritettiin rakennuksen parametrejä ja esimerkiksi suodattimien tehokkuutta. 


Kampanjan aluksi mittalaitteet asennettiin paikoilleen ja niiden annettiin mitata ja kerätä dataa parin viikon ajan. Lisäksi VTT suoritti mittauskampanjan aikana tiiveyskokeen.  


Vantaan Aviapoliksen mittauskampanjassa olivat mukana Ilmatieteen laitos, Tampereen yliopisto ja VTT sekä yrityksistä Airyn, Pegasor, Airmodus ja Dekati. 



Mittaukset erosivat aiemmista päiväkotimittauksista 

Marraskuussa GIANT-projektissa toteutettiin ensimmäinen mittauskampanja kahdessa tamperelaisessa päiväkodissa. Sekä nyt päättyneessä Aviapoliksen mittauskampanjassa että aiemmin toteutetussa päiväkotien mittauskampanjassa tutkittiin ulko- ja sisäilmaa, mutta muutoin kampanjat myös erosivat toisistaan monella tapaa.


"Mittausympäristö oli erilainen, pääasiallinen lähde on oletettavasti läheinen lentokenttä", Salo kertoo. 


Tutkija asentaa mittauslaitteita.
Mittalaitteiden asennusta. Valokuva: Laura Salo.

Lisäksi muun muassa mittalaitteisto oli laajempi nyt Vantaalla tehdyssä mittauksissa.


"Toisin kuin päiväkotimittauksissa, tilaa ei voinut näiden mittausten aikana käyttää laitteiden synnyttämän metelin ja lämmön takia. Toisaalta saimme nyt paljon yksityiskohtaisempaa tietoa saasteista", Salo kuvailee.

  

Salo kertoo, että vaikka näin laajat mittaukset voivat aina aiheuttaa joitakin haasteita, kokonaisuudessaan mittaukset sujuivat hyvin ja kampanja oli onnistunut. Seuraavat mittauskampanjat toteutetaan ulkomailla. 


"Nyt laitteet ovat matkalla Saksaan ja siitä seuraavaksi Tšekkiin", Salo mainitsee. 



Kirjoittaja


Julia Koski

GIANT-viestintä



GIANT-projektissa tutkitaan ilman epäpuhtauksien, kuten ultrapienten hiukkasten, mustan hiilen, haihtuvien orgaanisten yhdisteiden (VOC) ja sekundääristen aerosolien roolia sisä- sekä ulkotiloissa. Projektin keskiössä ovat WHO:n uudet maailmanlaajuiset ilmanlaatuohjeet ja niiden mahdolliset vaikutukset kansainvälisiin markkinoihin, erityisesti edistyneiden sisäilmaratkaisuiden markkinoihin.


Projekti on luonteeltaan monitieteinen. Sitä toteuttava konsortio koostuu viidestä tutkimuslaitoksesta, kaupunkitoimijoista sekä teknologiseen kehittämiseen, aerosolimittauksiin, ilmanpuhdistukseen, ilmanvaihtoon ja datan visualisointiin erikoistuneista yrityksistä. Läpileikkaavia teemoja hankkeessa ovat ulkoympäristöt, rakennusteknologiat, talotekniikka ja suunnittelu sekä sisäympäristöt. Kansainvälinen yhteistyö vahvistaa projektia entisestään tuomalla hankkeeseen maailmanlaajuista huipputason osaamista sekä tutkimusympäristöjä.


Projektissa mukana olevat tutkimuslaitokset ovat Tampereen yliopisto, Ilmatieteen laitos (FMI), Teknologian tutkimuskeskus VTT Oy, Helsingin yliopisto ja Itä-Suomen yliopisto.


Hankkeessa mukana olevat yritykset rinnakkaisten yrityshankkeiden kanssa ovat Air0 Oy, Airmodus Oy, Cervi Oy, Gasera Oy, Pegasor Oy, Realin Oy ja Velco Oy. Airyn Technologies Oy, Helsingin kaupunki, Tampereen kaupunki, Vantaan kaupunki, Dekati Oy, Entos Oy, e-Group Oy, Halton Oy, Helsingin seudun ympäristöpalvelut HSY, Inspector Sec Oy (ISEC) ja Lifa Air Oy ovat projektin yhteistyöyrityksiä. Projektia koordinoi Tamlink Oy.

Comments


Commenting has been turned off.
bottom of page